Foredragsholdere

Norske og utenlandske foredragsholdere med mye på hjertet.

Jared Spool

Jared Spool er grunnlegger av User Interface Engineering (UIE), et av verdens ledende forskningsmiljøer på brukervennlighet og usability. Med mer enn 30 års erfaring som forsker og foredragsholder regnes Jared fortsatt som en av de mest kunnskapsrike og ivrige formidlerne i faget.

Jared er også hovedpersonen bak User Interface Conference, han underviser ved Tufts University Gordon Institute og holder jevnlig workshoper der han viser folk hvordan de kan lage verdens beste brukeropplevelser.

Aarron Walter

Aarron Walter er en eminent foredragsholder, forfatter og designer. Han er leder for brukeropplevelse i MailChimp og er også en sentral figur i The Web Standards Project, som siden 1998 har kjempet for standarder og tilgjengelighet på nett.

Aarron har skrevet Building Findable Websites: Web Standards, SEO, and Beyond, som handler om hvordan du lager nettsider som er godt synlige i søkemotorer og samtidig enkle for brukerne å skjønne. Han driver en egen blogg som i hovedsak omhandler emosjonell design.

Mike Moran

Mike Moran er forfatter av de populære og kritikerroste bøkene Search Engine Marketing, Inc og Do It Wrong Quickly. I sistnevnte tar han et solid oppgør med de tradisjonelle reglene for markedsføring. Mike har ellers lang erfaring som teknikker og webmann. Han er i dag sjefsstrateg i det New York-baserte Converseon.

Mike driver også Biznology-bloggen, og skriver fast for Revenue Magazine, Search Engine Guide, Internet Evolution og WebProNews. Mike har tidligere 30 års erfaring fra IBM, der han blant annet hadde ansvaret for IBM.com og etter hvert fikk prestisjetittelen “Distinguished Engineer”.

Stephen Anderson

Stephen er en uavhengig produktdesigner og konsulent fra Dallas, Texas, som hjelper store firmaer å lage lønnsomme kundeopplevelser. I tillegg holder han foredrag og workshoper verden over, og var en av de mest populære foredragsholderne på Webdagene 2010.

Spesialiteten til Stephen er forførende design. I fjor lanserte han Mental Notes – en kortstokk der hvert kort presenterer en innsikt i menneskelig atferd, med forslag til hvordan dette kan benyttes i design. I år gir han ut en bok med samme tema.

Matt Jones

Matt har designet digitale produkter og tjenester siden 1995, og er nå leder for design hos London-byrået BERG.

Tidligere har Matt jobbet hos BBC News Online og Nokia, og var ansvarlig for design av brukeropplevelse for Nokias Nserie fra 2005 til 2007. Han er også en av gründerne og designerne bak Dopplr.com, som vokste til en populær reiseplanlegger før det ble solgt til Nokia i 2009.

Han har snakket på konferanser som Webstock, O’Reilly’s Etech og UX London, gir forelesninger på Royal College of Art, og er rådgiver for Schoolofeverything.com og Amnesty International.

Dave Gray

Webveteranen Dave Gray er aktuell med boka Gamestorming, som viser hvordan spillteknikker kan ta kreative prosesser til nye høyder. Han har bred erfaring med workshoper og coaching i hvordan enkle visuelle grep kan skape stort engasjement for kreative prosesser og idéutvikling.

I tillegg til å være forfatter er Dave Gray også grunnlegger av XPLANE og er partner i Dachis Group. Og som om ikke det var nok. Dave er også en av personene bak VizThink, et internasjonalt fellesskap for “visual thinkers”.

Sunni Brown

Sunni Brown er businesskvinne, konsulent, kreativ direktør, foredragsholder og medforfatter av Gamestorming. Hun er kanskje best kjent for sine live visualiseringer av innhold under ulike foredrag og arrangementer. Hun tegner på direkten, visualiserer og gjør budskapet klarere for publikum – og skal også gjøre det under flere foredrag på Webdagene!

I tillegg til kreative teknikker, spill og visualisering for å skape engasjement, er Sunni også tilhenger av drodling. Hun leder The Doodle Revolution, et initiativ for å avkrefte myten om at drodling er bortkastet tid.

Karen McGrane

Karen McGrane er en rådende autoritet innen brukeropplevelse på nett. Hennes hovedfokus er interaksjonsdesign, informasjonsarkitektur og innholdsstrategi. Karen har bred erfaring og har jobbet i 15 år med en rekke ulike kunder i USA. Hun har tidligere blant annet vært visepresident og sjef for brukeropplevelse i Razorfish.

Hun er nå senior partner i det digitale mediebyrået Bond Art + Science. I tillegg underviser hun i interaksjonsdesign ved School of Visual Arts i New York.

Dana Chisnell

Dana Chisnell har, sammen med Jeff Rubin, skrevet andreutgaven av boken Handbook of Usability Testing, en introduksjonsbok og steg-for-steg guide til brukertesting.

Dana har lang erfaring med brukeropplevelse, brukertesting, analyse og design, og driver nettstedet UsabilityWorks. Hennes arbeid retter seg spesielt mot eldre nettbrukere. Hun er dessuten Jared Spools bedre halvdel.

Even Westvang

Even Westvang har 15 års erfaring som designer, programmerer, gründer,
kunstner og data-aktivist. Han står blant annet bak underskog.no og
origo.no – to av norges mest suksessfulle nettsamfunn – og den svært
alternative Skoleporten på skoleporten.bengler.no. I 2010 sparket han biblioteksektoren i gang med å dele sine samlinger på nett. På Webdagene gir han oss noen alvorsord om deling av offentlig data.

Johan Høgåsen-Hallesby

Johan Høgåsen-Hallesby har bakgrunn som interaksjonsdesigner, men jobber i dag primært som strategirådgiver og leder for mobil i Making Waves. Johan beskriver seg selv som fagnerd, han brenner for metodeutvikling og er en til tider ivrig debattant.

Johan har erfaring som produktsjef i Second Brain og har også undervist ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Han er selv utdannet ved AHO, Boston University, Universitetet i Oslo og Høgskolen i Akershus.

Eivind Lund

Eivind Lund er webrådgiver i Statens vegvesen. Han har arbeidet med web i et drøyt tiår, blant annet som webredaktør for norad.no og telenor.no/privat. Han har bakgrunn som tekstforfatter og journalist, og har erfaring fra en lang rekke utviklingsprosjekter både i Vegvesenet, Norad og Telenor.

Håvard Mossige

Håvard er ideutvikler i SpreDet.no, og har samlet og systematisert en base på 300 virale suksesscaser. I tillegg til egne prosjekter leverer han kreative løsninger på nett, og hjelper kunders budskap med å spre seg.

Marte Klouman

Marte jobber i Lille Vinkel Sko, en liten skobutikk som mange liker, ikke minst på Facebook. Suksessen i sosiale medier tror Marte kan henge sammen med hennes hjertesak – kundeservice.

Ram Yoga

Ram Yoga er seniorkonsulent innen brukervennlighet og design i Steria. Han har jobbet med utforming av nettløsninger og applikasjoner i 15 år og har jobbet for blant annet Skatteetaten, Politiet og Forsvaret.

Ram har stor tro på at brukersentrert design i flere runder vil føre til bedre løsninger. Utfordringen er å klare dette innenfor prosjektenes rammer for tid og kostnad – han er derfor tilhenger av lettvektsmetoder og smidig prosjektgjennomføring.

Espen Systad

Espen er en av pioneerene innen innholdsproduksjon på nett i Norge, og medgründet to suksessfulle innholdsselskaper. De siste fem årene har han ledet A-pressens satsing på brukerinvolvering og sosiale medier gjennom Origo.no. Origo.no har gått fra å være et nettsamfunn i pre-Facebook-dagene til å bli et verktøy for å gjøre landets lokalaviser mer sosiale og dermed relevante.

Kristine Madsen

Kristine Madsen er partner i Bull & Co, medlem av DIGIT-utvalget og DnDs fagstyre for Sosiale Medier. Hun er en hyppig brukt foredragsholder som er kjent for sine klare råd.

Vegard Sandvold

Vegard Sandvold er interaksjonsdesigner i NRK Nye Medier og tidligere fagsjef for brukeropplevelse i Comperio. Som ekspert på søk og brukeropplevelse er han opptatt av å forstå og formidle kunnskap om bruk av søketeknologi som forener forretningsmål og brukerbehov.

Siden 2006 har Vegard designet og implementert søk for blant annet Regjeringen.no, Norad, Forsvaret, Hafslund, SINTEF og Innovasjon Norge. På fritiden organiserer han også Oslo Enterprise Search meetup, et aktivt faglig nettverk for søkeentusiaster.

Harald Haugerud

Harald er interaksjonsdesigner og påtroppende fagsjef i Comperio. Han har lang erfaring med å lage søkeløsninger og mener at brukerne må settes i større fokus for å lage det perfekte søket. I Comperio har han jobbet med utforming og implementasjon av søkeløsninger siden 2006, for blant andre Innovasjon Norge, Tinde, Norad, TV2, Hafslund, DSS, UD, Microsoft, Standard Norge, DerDuBor og Nasjonalbilitoeket.

Berit Kolberg Rossiné

Berit er kommunikasjonsdirektør i Helsedirektoratet. I tiden hun har jobbet i Helsedirektoratet har hun erfaring fra flere kriser; tsunamien (2004), svineinfluensa (2009), askeskyen (2010) og nå 22. juli. Rossiné er statsviter, har bakgrunn som Dagblad-journalist og 13 års erfaring fra kommunikasjonsarbeid.

Helsedirektoratet har redaksjonsansvar for både helsenorge.no og helsedirektoratet.no, i tillegg til flere kampanjesider rettet mot befolkningen. Direktoratets kommunikasjonsansvar strekker seg fra røykesluttkampanjer til samhandlingsreformen.

Tormod Guldvog

Tormod Guldvog har jobbet med innhold på web siden 1995, som journalist, webutvikler, redaktør og rådgiver.

Som partner i Konstabel strategisk kommunikasjon fokuserer han på webstrategi i praksis – det vil si verdiskaping gjennom målbar innholdskvalitet, brukerorientert innhold og redaksjonell organisering. Han holder jevnlig foredrag og kurs om digital strategi og webkommunikasjon, blant annet som leder for Dataforeningens faggruppe for webkommunikasjon.

Tommi Larsen

Tommi er Nordic Head Of Mobile & Navigation i Eniro. Han har jobbet med mobilutvikling siden 2004 og har bred erfaring innen online søk. Tommi Larsen var ansvarlig for utvikling av Gule Sider iPhone applikasjonen, og var med dette den første som tok i bruk Augmented Reality i Norge. Og med bildesøk via iPhone applikasjonen var Tommi ansvarlig for at Gule Sider ble den første tjenesten i Europa som knyttet bildesøk sammen med søk etter produkter.

Han har vært en sentral del av mobilutvikling i Norge de senere år, og har satt Eniro og Gule Sider på kartet når det gjelder mobilutvikling. Takket være god utvikling og nytenking rundt applikasjoner har Gule Sider Mobil 260 000 unike brukere hver uke.

Frank Fardal

Frank er seniorrådgiver i Direktoratet for forvaltning og IKT. Han har blant annet hatt ansvaret for Kvalitet på nett og jobbet mye med det nye regelverket for universell utforming av IKT.

Frank har sin bakgrunn innen informatikk fra Universitet i Oslo, der har skrev mastergraden sin om universell utforming av nettsteder.

Morten Tollefsen

Morten har jobbet med tilgjengelighet og universell utforming i over 20 år. Han er forskningsleder i MediaLT, og er spesielt interessert i brukergrensesnitt og brukeropplevelse. Morten har deltatt og ledet en rekke nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter.

Morten er ekspert på WAI-standardene (WCAG, ARIA, ATAG og UAAG), og han har videre god kunnskap om viktige standarder/spesifikasjoner innen UU-området.

Susanna Laurin

Susanna er daglig leder i Funka, en bedrift som jobber med universell utforming, blant annet på web. Hun er levende opptatt av å arbeide med fremtidens teknikk på individenes vilkår og har arbeidet lenge med tilgjengelighetsspørsmål, standardisering og strategisk konsulentvirksomhet, både i Funka og handikapbevegelsen i Sverige.

Hun sitter i de fleste relevante arbeids- og referansegrupper for tilgjengelighet i Sverige og EU, blant annet hos Standard Norge.

Aud Marie Hauge

Aud Marie jobber i Epinova som utvikler, og har særlig interesse for universell utforming. Hennes utgangspunkt er utvikling av nettsider som ikke bare følger standarder, men som er optimalisert for flest mulig brukere. Hun rådgir også kunder innen digital synlighet.

Klara Vatn

Klara Vatn er senior interaksjonsdesigner i Bekk Consulting. Hun er opptatt av smidig metodikk og samhandling mellom mennesker. Klara har syv års erfaring fra store prosjekter, blant annet for NAV, Posten og Statens Vegvesen.

Runar Normark

Runar er informasjonsarkitekt i Logica. Han er spesielt opptatt av å gjøre kompleks informasjon tilgjengelig og anvendelig – også i analyse- og designprosesser. Runar har har jobbet med kommando- og kontollsystemer, nettbaserte tjenester, intranett og andre informasjonstunge nettsteder.

Edgeir Vårdal Aksnes

Edgeir Vårdal Aksnes er utviklingsdirektør i Elis. Han har tidligere vært utviklingssjef og produktsjef i Visma, landets ledende leverandør av programvare til offentlig sektor, og har høyere teknisk utdanning fra NTNU. Før han kom til Visma var han med og startet Deriga, som ble kjøpt opp og nå er en del av Visma. Edgeir har stor tro på at HTML5 er framtiden.

Jørn Kippersund

Jørn Kippersund jobber mest som fastlege. Ved siden av dette jobber han også som interkommunal legevaktsjef og som nettredaktør for Allmennlegeforeningen, i tillegg til at han har flere verv både i legeforeningen og i lokale frivillige organisasjoner.

For å fungere etterrettelig uten stress i så mange roller og verv er metoden innbokskontroll avgjørende. De siste to årene har Jørn holdt foredrag om og coachet personer i metoden. Han har blant annet hjulpet ansatte i Netlife Research, Den norske legeforening og ved Høyskolen i Volda til å oppnå innbokskontroll. Jørn treffer du også på Jørns blogg om innbokskontroll.

Beate Sørum

Beate jobber i Kreftforeningen, blant annet med Facebook. Med sin kvasi-juridiske bakgrunn gikk hun løs på Facebooks promotion guidelines – og klarte å forstå dem. Deretter gikk hun løs på oppgaven med å få andre til å forstå dem.

Thor Fredrik Eie

Thor har over seks års erfaring med brukertesting, har bred kunnskap om ulike testmetodikker, måling og webanalyse, og er sertifisert i bruk av Google Analytics. Han er også mye brukt som foredagsholder, og har kurset både kunder og resten av fagmiljøet i brukertesting, eye-tracking og skjemadesign.

Thor jobber i Netlife Research og har hovedfag i informasjonsvitenskap fra Universitetet i Bergen, grunnfag i psykologi, samt delfag i arbeidsliv og organisasjonspsykologi.

Jostein Magnussen

Jostein er en av gründerne i Netlife Research. Han har vært sentral i brukervennlighetsmiljøet i Norge siden 2001, og er blant annet kjent for å holde inspirerende og provoserende foredrag.

Eirik Hafver Rønjum

Eirik brenner for godt innhold på web. Han har over ti års erfaring som journalist og tekstforfatter, og er utdannet innen medievitenskap, litteraturvitenskap og språk.

Nå jobber Eirik i Netlife Research. Han har tidligere jobbet med web i bl.a. Telenor og Statens Pensjonskasse.

Ove Dalen

Ove regnes som en av landets fremste eksperter på webinnhold. Han utga i 2009 boken ”Effektiv nettskriving” og prater stadig vekk på konferanser landet rundt.

Ove bruker all sin tid på å hjelpe norske bedrifter, etater og organisasjoner å skrive bedre, som innholdsrådgiver i Netlife Research.

Bjørn Bergslien

Bjørn Bergslien mener at et nettsted skal hjelpe brukerne med å få utført oppgavene sine så enkelt som mulig, uten å forkludre veien til målet.

Bjørn jobber til daglig med strategi, innhold, måling og analyse i Netlife Research. Han har tidligere jobbet som webredaktør i IT-selskapet ErgoGroup.

Anders Hoff

Anders er spesialist på e-handel og søk. Han brenner for økt salg, effektivitet og lønnsomhet gjennom god design. Enkelte av prosjektene han har jobbet med har oppnådd 300 prosent økt konvertering.

Nå jobber Anders i Netlife Research. Han har jobbet med web i mer enn 15 år og har tidligere vært ansatt i Opera Software, Fast Search and Transfer og Kraftvaerk i København. Anders er også hyppig brukt som foredragsholder om e-handel og søk.

Even Risbakken

Even er gründer i Netlife Research og har kanskje norgesrekord i antall gjennomførte brukertester.

De siste årene har hjertet banket litt ekstra for e-handel, der fokus er økt salg og synlige resultater. Evens faglige styrker er kreativitet, e-handel og interaksjonsdesign. En kombinasjon som har gitt mange kunder priser innen brukeropplevelse.

Martha Lyngnes

Martha Lyngnes er senior interaksjonsdesigner i Netlife Research, og har prototypa godt over 50 ulike løysningar, både små og store. Ho nyttar spekteret av metodar og verktøy som finst – alt frå penn og papir, Visio, Omnigraffle, Fireworks, Photoshop, Adobe Flex, Powerpoint og Axure til Dreamweaver og HTML.

Meld deg på Webdagene…